GUZEL AKHMETSHINA

BIOGRAFIE

Guzel is de podium-naam van Guzel Akhmetshina. Zij werd geboren aan de oevers van de Wolga, in het Russische Tatarstan. Vanaf haar prilste jeugd zong ze Tatarse volksliedjes, maar toen ze daarmee optrad in de tijd dat het communistische

regime de smaak van de publiek bepaalde, vond deze muziek weinig aftrek. Ze stapte daarom over op Russische volksliederen en popmuziek. Tijdens haar studie politicologie werd ze veel gevraagd op culturele festivals. Op haar 21e won ze de tweede prijs op het Russische Songfestival met een bij- zonder Russisch lied uit de Tweede Wereldoorlog dat door Stalin en zijn opvolgers was verboden. Dit werd haar toegangsbewijs voor een professionele loopbaan,niet alleen in Tatarstan. Deze artistieke carričre combineerde ze met wetenschappelijk werk als docente politicologie aan de Universiteit van Moskou.

 

In 1991 kwam Guzel naar Nederland om haar wetenschappelijke werk voort te zetten. Hier kwam ze in contact met diverse musici die onder de indruk raakten van haar zangtalent. Ze verkende de jazz met pianist Lex Jasper, had een programma met muziek uit China, Japan en de Kaukasus met Jan Meiborg en bracht cross-over-improvisaties met musici uit de kring van gitarist Jan Kuipers.

 

”Rusland bestaat uit zoveel culturen dat de overstap naar muziek uit andere delen van de wereld niet zo groot is als je denkt”,zegt Guzel. Via een andere lijn kwam ze terug bij de muziek uit haar jeugd. Percussionist Jan Wolfkamp maakte met haar een programma over onbekende klank-tradities uit landen als Tibet, Siberië en Mongolië.

 

Map van Kazan uit 1630

Kaart: Kazan aan de Wolga

Uitzicht op de Wolga

Shamils House

(vroegere opera)

nu een museum